Gå videre til hovedindholdet

Nytaarsbetragtning

Af Pastor H. Hansen

Julen var tilbragt i det bedste Selskab og paa den hyggeligste Maade, men 3. Juledag skulde Opbruddet finde Sted, og jeg sige Farvel til mine kære Venner for i Fremtiden at opslaa mit Bo i Hovedstaden, hvor jeg tidligere havde opholdt mig, men uden at stifte noget videre intimt Bekendtskab, og hvad der endelig var af den Art, da jeg forlod Byen, var ikke bleven vedligeholdt, saa jeg omtrent stod lige saa ene, som da jeg første Gang kom dertil.

Nytaarsaften kom, og da jeg intet fast Spisekvarter havde valgt mig endnu, saa tog jeg ind et Sted, som jeg havde hørt meget omtale baade for sin Prisbillighed og for sin tarvelige, men gode og renlige Mad.

Den var ogsaa meget god i Forhold til Prisen, men der var næppe en eneste blandt de Tilstedeværende, man kunde indlede en Samtale med, hvorfor jeg hurtigt forlod Selskabet og befandt mig saa med det samme i en af Københavns smudsigste og mest beboede Gader, men paa denne Aften og paa denne Tid af Aftenen var der ikke nogen Færdsel, saa jeg kom i en forfærdelig Grad til at føle et Tryk af Ensomhed og Forladthed, hvad der ikke blev bedre ved at drage Sammenligninger mellem Jul og Nytaar.

Charles Louis Lucien Muller:
Marie Antionette i Conciergeriet (1856-57)
Jeg tilbragte nogen Tid med at gaa Gade op og Gade ned og se ind i de mange oplyste Butikker, og standsede da ogsaa udenfor en Glarmesters Vindue i Adelgade, hvor blandt andre Billeder ogsaa et af Marie Antoinette i halv Legemsstørrelse var udstillet.

Ved nærmere at betragte hende, opdagede jeg, at hun stod i Fængslet foran et Bord, paa hvilket var hensat en Thepotte og en Brødbakke med et Par tykke Skiver Brød paa. Hun foldede Hænderne og vendte Blikket mod Himlen, medens der i Fængslets Baggrund henstod to skumle Personer, som formodentlig var hendes Fangevogtere.

Jo længere jeg stirrede paa Billedet, desto mere grebes jeg af den Alvor og den inderlige Hengivelse i Skæbnen, som prægede hendes Aasyn. Nogle Øjeblikke før var mine Taarer ved at rinde af Bekymring og Følelsen af Forladthed, men nu ved at se den Resignation og Tilfredshed, der hvilede over den fordums Dronnings Aasyn, der takker Gud for den simple Fangekost, kom de til at rinde af Taknemmelighed til Gud for min Stilling, der tillod mig frit og uhindret at gaa, hvorhen jeg ønskede.

Jeg tørrede Taarerne af Kinden og skyndte mig hjem, hvor jeg i et langt Brev til mine Venner tolkede mine Følelser af Forladthed, og hvorledes jeg blev helbredet derfor, og jeg tilbragte saa en af de mest velsignede Nytaarsaftener i Kirken sammen med Guds Børn, som jeg til den Tid havde oplevet, og fortrøstningsfuldt gik jeg ind i det nye Aar, der ogsaa blev et af mine lykkeligste, ikke mindst derved, at jeg hjemførte min Hustru til mit lille, tarvelige Hjem.

Mangfoldige Gange har denne Nytaarsaften med sine vekslende Indtryk staaet for mine Tanker i mørke og mødige Timer, og jeg kan ikke løsrive mig fra den Tanke, at Tilfredshed og Glæde langt oftere vilde afløse Sorg og Utilfredshed, end Tilfældet er, dersom man i de mørke Timer vilde betragte den Klasse af vore Medmennesker, der er stillet uheldigere end vi, saavel hvad Sorg som Sygdom, Fattigdom og andre lignende Forhold angaar, i Stedet for med misundelige Blikke at se op til dem, som vi indbilder os ere langt heldigere stillede end os.

Vi trænger sikkert alle til mere eller mindre at bede: Herre! forøg os Troen, saa at vi i alle Maader kunde forlade os paa den urokkelige Sandhed, at „alle Ting tjene dem til gode, som elske Gud.“

Med Blikket og Tankerne fæstet paa det Aar, der svandt, og paa Herrens forunderlige Førelser med os, enten det gik op eller ned, saa vi gennem alt erfarede, at som vore Dage vare, saa var ogsaa vor Styrke, lad os træde ind i det ny, forvissede om, at han, der hjalp os i det gamle Aar, er den samme i det ny, og at hans Øre ikke er tunghørende, at han ikke skulde kunne høre, og hans Arm ikke forkortet, at han ikke skulde kunne frelse.

(Gengivet i Historisk Aarsskrift for Metodistkirken i Danmark 1936)

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Søster Ane Thomsen

Søster Ane Thomsen 2. marts 1879 - 31. august 1959 Søster Ane Thomsen blev født i Stenum den 2. marts 1879. Hvornår søster Ane begyndte på sygeplejen, ved jeg ikke, men 1909 meldte hun sig til Bethaniaforeningen under forudsætning af, at hun måtte beholde sit arbejde som hjemmesygeplejerske i Løkken og omegn. Efter en sygdomsperiode i 1912 kom hun til Frederikshavn, hvor hun gik i privatpleje, indtil hun i 1921 fik ansættelse på »Fremtidshåb«, et nyt børnehjem sorterende under Centralmissionen. Hjemmesygeplejen var en god forberedelse til arbejdet i et stort hjem med mange børn, og søster Ane har fyldt sin plads som få. Hun elskede sine børn, delte sorger og glæder med dem fra den dag, de kom ind, og så længe hun levede. Søster Ane og hendes børn, svigerbørn og børnebørn havde den glæde, at hun fik lov at opleve sin 80 års dag, og det var en festdag for dem alle. Mere end 40 børn og svigerbørn kom med gaver, sange og blomster og ikke mindst med tak for kærlighed og forbøn ge...

Anton Bast

Anton Bast fødtes i Løkken den 8. september 1867. Hans forældre var skomager Nicolai Thomsen Bast og hustru Dorthea Marie Kjeldsen. Hjemmet var — som mangfoldige andre dengang — fattigt. Der var 12 børn, og det kneb ofte med udkommet. En journalist skrev engang om Anton Bast: „Allerede som 8 års dreng måtte den lille Anton ud at tjene hos bønderne. Han har selv fortalt mig, at hans første kongelige løn for en hel udslagen sommer var, siger og skriver, 4 (fire) kroner og et par træsko..." Efter sin konfirmation var Anton Bast en tid fisker, senere kom han i manufakturlære. Men meget tidligt stod det ham klart, at han ville læse til præst i Metodistkirken, og det kald kom han ikke udenom. Han blev optaget på kirkens nyoprettede teologiske skole i København, hvorfra han dimitteredes i 1890 og blev ansat ved menigheden i Vejle. Han var da 23 år gammel. Den længste virketid uden for København havde han i Odense, og her oplevede han en virkelig stor tid. Han gjorde sig på mange m...

Officielle Hverv

Superintendent J. J. Christensen - del 8 Af C. Nielsen I Sommeren 1873 blev der paa Initiativ af den nye Superintendent Karl Schou afholdt et Distriktsmøde i Svendborg, hvortil de ordinerede og uordinerede Menighedsforstandere samt en Del Hjælpere i Menighederne — ialt en halv Snes Personer — havde givet Møde. Dette var Begyndelsen til den lange Række Distriktskonferencer, Missionair-Møder, Biskopsmøder, Præstemøder, Aarsmøder, Missionskonferencer, Aarskonferencer, Efteraarsmøder m. m. — Navnene har været forskellige — der har været afholdt siden. I „Historisk Aarsskrift“ 1933 Side 51 har Pastor Mann givet en interessant Skildring af dette første Møde og hvilken Betydning det fik for Virksomheden. Til denne henviser jeg. Forhandlingerne ved disse Møder var ofte ret livlige, men det syntes ikke, som J. J. Christensen har taget synderlig aktiv Del i dem udover at læse den skrevne Indberetning fra den Menighed, han betjente, hvilket var Skik og Brug i adskillige Aar, og Afhandl...