Gå videre til hovedindholdet

Biskop R. J. Wade er død (1970)

Biskop Raymond J. Wade
1875-1970
Sent kommer det til vor kundskab, at vor gamle elskelige biskop, Raymond J. Wade, døde den 23. januar. Men selv sent fortjener han og hans hustru, at vi et øjeblik standser og mindes dem i taknemmelighed for deres tjeneste iblandt os for mange år siden.

Navnet biskop Wade siger ikke den yngre slægt noget, dertil er hans tid i Skandinavien for fjern. Det vil heller ikke synes underligt, for den 24. maj i år kunne biskop Wade være fyldt 95 år. Men den ældre del af metodister i Danmark husker tydeligt det meget noble og tiltalende bispepar, som vi første gang mødte ved årskonferencen i Svendborg i 1928. Han kom som kirkens beskikkede leder for det nordeuropæiske bispeområde med bopæl i Stockholm, og han var nybagt biskop, netop valgt ved den lige afholdte generalkonference.

Biskop Wade kom til os i en for den danske metodistkirke meget vanskelig tid. Men lad det blive sagt med det samme, at han gik så at sige lige midt ind i vore vanskeligheder, og hans indgang iblandt os, hans personlighed og den måde, hvorpå han tog del i vore problemer, gjorde, at han skabte respekt om sig og vakte vor tillid til ham, og der gik aldrig skår i denne tillid. Han gjorde sig til eet med os. Aldrig gik han på akkord eller krøb uden om vanskelighederne. Han var en dygtig leder, skarptseende og rutineret. Han havde ikke i flere år været chefsekretær i generalkonferencen, den store verdensorganisation, for ingenting.

Et særligt smukt karaktertræk var hans store trofasthed, der ikke mindst kom til orde overfor præsterne. Hans eminente personhukommelse gjorde, at han huskede navn og person på hver enkelt i de forskellige konferencer og ville altid være bror med den enkelte. Flere af os ældre har til de allersidste år fået julehilsen fra de to mennesker, skønt så mange år og så store afstande skilte os.

Fru Myrtie Wade, der døde for få år siden, var også en elskelig personlighed. Hun syntes at være en uvurdelig hjælp og støtte i sin mands tjeneste og fulgte ham vist oftest på hans rejser. Hun gik iblandt os, som havde hun altid kendt os.

Så kom krigen til Danmark og Norge i 1940, og biskop Wade og frue måtte forlade deres tjeneste, som de følte sig hjemme i og var kommen til at holde af. Vi så dem ikke igen før foråret 1946, da han skulle lede den nordeuropæiske centralkonference og dermed afslutte sit arbejde iblandt os. Ved denne konference skulle vi vælge biskop af vor egen midte, og som bekendt blev pastor Th. Arvidson valgt til biskop Wades efterfølger.

Biskop Wade-perioden i skandinavisk metodisthistorie kan karakteriseres ved arbejdets konsollidering og ved den rigdom, der ligger i en støt udvikling. Et par sjældne mennesker er gået bort, men vi vil bevare mindet om dem til sene tider. 

N. M.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Anton Bast

Anton Bast fødtes i Løkken den 8. september 1867. Hans forældre var skomager Nicolai Thomsen Bast og hustru Dorthea Marie Kjeldsen. Hjemmet var — som mangfoldige andre dengang — fattigt. Der var 12 børn, og det kneb ofte med udkommet. En journalist skrev engang om Anton Bast: „Allerede som 8 års dreng måtte den lille Anton ud at tjene hos bønderne. Han har selv fortalt mig, at hans første kongelige løn for en hel udslagen sommer var, siger og skriver, 4 (fire) kroner og et par træsko..." Efter sin konfirmation var Anton Bast en tid fisker, senere kom han i manufakturlære. Men meget tidligt stod det ham klart, at han ville læse til præst i Metodistkirken, og det kald kom han ikke udenom. Han blev optaget på kirkens nyoprettede teologiske skole i København, hvorfra han dimitteredes i 1890 og blev ansat ved menigheden i Vejle. Han var da 23 år gammel. Den længste virketid uden for København havde han i Odense, og her oplevede han en virkelig stor tid. Han gjorde sig på mange m...

Søster Ane Thomsen

Søster Ane Thomsen 2. marts 1879 - 31. august 1959 Søster Ane Thomsen blev født i Stenum den 2. marts 1879. Hvornår søster Ane begyndte på sygeplejen, ved jeg ikke, men 1909 meldte hun sig til Bethaniaforeningen under forudsætning af, at hun måtte beholde sit arbejde som hjemmesygeplejerske i Løkken og omegn. Efter en sygdomsperiode i 1912 kom hun til Frederikshavn, hvor hun gik i privatpleje, indtil hun i 1921 fik ansættelse på »Fremtidshåb«, et nyt børnehjem sorterende under Centralmissionen. Hjemmesygeplejen var en god forberedelse til arbejdet i et stort hjem med mange børn, og søster Ane har fyldt sin plads som få. Hun elskede sine børn, delte sorger og glæder med dem fra den dag, de kom ind, og så længe hun levede. Søster Ane og hendes børn, svigerbørn og børnebørn havde den glæde, at hun fik lov at opleve sin 80 års dag, og det var en festdag for dem alle. Mere end 40 børn og svigerbørn kom med gaver, sange og blomster og ikke mindst med tak for kærlighed og forbøn ge...

En Salme fylder 100 Aar (1947)

Abide with me. — Bliv du hos mig Bliv du hos mig, naar Natten stunder til, og Mørket om mig snart sig sænke vil, naar anden Trøst og Hjælp maa fjerne sig, du store Hjælper, bliv da nær hos mig. Snart kan min korte Livsdag ebbe ud, og midt i alt jeg faar mit Vandringsbud, alt om mig skifter og forandrer sig, o, du, som ej forandres, bliv hos mig. Hver Stund jeg trænger, Herre Gud, til dig, kun du kan lede mig paa Livets Vej, kun for dit Blod vil Satan vige bort, bliv da hos mig, o, Krist, i Natten sort. Naar du er nær, jeg kender ingen Frygt, i Smil og Graad jeg hviler hos dig trygt, Dødens og Gravens Nat jeg ænser ej, naar du, o, Herre, bliver nær hos mig. Naar Øjet brister, vis mig da dig selv, lys mig og led mig over Dødens Elv, Jorden forsvinder, Himlen aabner sig: I Liv og Død, o, Herre, bliv hos mig. H. F. Lyte / Anton Bast Den engelske Salme, »Abide with me«, som findes oversat til Dansk i vor Sangbog, Nr. 287, fyldte i September 100 Aar. Salmen,...