Gå videre til hovedindholdet

Pastor Engelbrecht Emil Ried

Engelbrecht Emil Ried
1885-1964
Pastor Engelbrecht Emil Ried fødtes i København den 18. juni 1885, hvor forældrene pastor P. M. S. Jensen og hustru var præstefolk ved Jerusalemskirken.

Barndomshjemmet var præget af dyb og inderlig gudsfrygt, der satte dybe spor i børnenes liv. Pastor Ried begyndte som bankmand, men fik tidligt kaldet fra Gud til en tjeneste i vor kirke.

Efter sin uddannelse udøvede han sammen med sin hustru Anna Ried f. Thomsen en dygtig og nidkær tjeneste i flere af vore menigheder. Børnene havde en trofast ven i pastor Ried, og mange steder fik han held til at knytte dem til søndagsskolen, ungdomsforeningen og menigheden.

En stor børneflok voksede op i hjemmet, de blev alle ledet til kærlighed og trofasthed mod Gud, og som mange af vore ældre præstefolk kæmpede pastor Ried og hustru for at give børnene en god og grundig uddannelse trods den lille løn.

Den sidste menighed pastor Ried tjente var Hjørring menighed, og da han og hans hustru gik på pension flyttede de til Vonge, hvor de fik et godt hjem i mange år. For få år siden måtte fru Ried forlade sit hjem på grund af tiltagende sygdom, og endnu en gang blev pastor Ried prøvet i sin tro. Men han kunne bære det, fordi hans liv var i harmoni med Guds vilje. Han oplevede i disse sidste tunge år, at menigheden og venner sluttede tættere op om ham end nogensinde før.

Pastor Rieds forkyndelse var båret af en frimodig og glad tro. Han fik lov til at udøve en velsignelserig gerning blandt børn og unge i Vonge. Gennem sin gerning i strengekoret fik han kontakt med mange børn og deres hjem, og hans tro fik indflydelse på dem.

En ung pige valgte, da hun i skolen skulle skrive en stil om et menneske hun beundrede, at skrive om pastor Ried. Og i denne stil skriver hun bl. a.: »Han lærer os unge at tro på Gud«.

Hans færden blandt byens befolkning skabte den største respekt, man holdt af hans ligefremme væsen og afgjorte sindelag.

Pastor Ried blev begravet fra vor kirke i Vonge den 1. april i år. Det blev en uforglemmelig stund, en højtid vi sent glemmer. Da pastor Ried for sidste gang førtes til den kirke han elskede så højt, strøede børn og unge blomster foran hans båre.

Ved indgangen til kirken stod unge æresvagt, da kisten blev ført ind til højtideligheden, og kirken var fyldt til sidste plads. Ved mindesamværet efter begravelsen takkede mange for en tro og veludført tjeneste i vor kirke.

Vor kirke har mistet en trofast og ærlig tjener. Vi takker for tjenesten og beder for fru Ried og børnene.

Et rigt liv blev levet, det blev ikke sparet for modgang og sorg, men gennem alt blev pastor Rieds liv levet i Gud. Hans liv blev til velsignelse, og da det blev aften gik han ind til sin »Herres glæde«.

Ære være pastor Rieds minde.

Svend Aa. Holm.

Mindeord bragt i Årbog for Metodistkirken i Danmark 1964

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Søster Ane Thomsen

Søster Ane Thomsen 2. marts 1879 - 31. august 1959 Søster Ane Thomsen blev født i Stenum den 2. marts 1879. Hvornår søster Ane begyndte på sygeplejen, ved jeg ikke, men 1909 meldte hun sig til Bethaniaforeningen under forudsætning af, at hun måtte beholde sit arbejde som hjemmesygeplejerske i Løkken og omegn. Efter en sygdomsperiode i 1912 kom hun til Frederikshavn, hvor hun gik i privatpleje, indtil hun i 1921 fik ansættelse på »Fremtidshåb«, et nyt børnehjem sorterende under Centralmissionen. Hjemmesygeplejen var en god forberedelse til arbejdet i et stort hjem med mange børn, og søster Ane har fyldt sin plads som få. Hun elskede sine børn, delte sorger og glæder med dem fra den dag, de kom ind, og så længe hun levede. Søster Ane og hendes børn, svigerbørn og børnebørn havde den glæde, at hun fik lov at opleve sin 80 års dag, og det var en festdag for dem alle. Mere end 40 børn og svigerbørn kom med gaver, sange og blomster og ikke mindst med tak for kærlighed og forbøn ge...

Anton Bast

Anton Bast fødtes i Løkken den 8. september 1867. Hans forældre var skomager Nicolai Thomsen Bast og hustru Dorthea Marie Kjeldsen. Hjemmet var — som mangfoldige andre dengang — fattigt. Der var 12 børn, og det kneb ofte med udkommet. En journalist skrev engang om Anton Bast: „Allerede som 8 års dreng måtte den lille Anton ud at tjene hos bønderne. Han har selv fortalt mig, at hans første kongelige løn for en hel udslagen sommer var, siger og skriver, 4 (fire) kroner og et par træsko..." Efter sin konfirmation var Anton Bast en tid fisker, senere kom han i manufakturlære. Men meget tidligt stod det ham klart, at han ville læse til præst i Metodistkirken, og det kald kom han ikke udenom. Han blev optaget på kirkens nyoprettede teologiske skole i København, hvorfra han dimitteredes i 1890 og blev ansat ved menigheden i Vejle. Han var da 23 år gammel. Den længste virketid uden for København havde han i Odense, og her oplevede han en virkelig stor tid. Han gjorde sig på mange m...

Officielle Hverv

Superintendent J. J. Christensen - del 8 Af C. Nielsen I Sommeren 1873 blev der paa Initiativ af den nye Superintendent Karl Schou afholdt et Distriktsmøde i Svendborg, hvortil de ordinerede og uordinerede Menighedsforstandere samt en Del Hjælpere i Menighederne — ialt en halv Snes Personer — havde givet Møde. Dette var Begyndelsen til den lange Række Distriktskonferencer, Missionair-Møder, Biskopsmøder, Præstemøder, Aarsmøder, Missionskonferencer, Aarskonferencer, Efteraarsmøder m. m. — Navnene har været forskellige — der har været afholdt siden. I „Historisk Aarsskrift“ 1933 Side 51 har Pastor Mann givet en interessant Skildring af dette første Møde og hvilken Betydning det fik for Virksomheden. Til denne henviser jeg. Forhandlingerne ved disse Møder var ofte ret livlige, men det syntes ikke, som J. J. Christensen har taget synderlig aktiv Del i dem udover at læse den skrevne Indberetning fra den Menighed, han betjente, hvilket var Skik og Brug i adskillige Aar, og Afhandl...