tirsdag den 28. april 2015

Anton Basts Jordefærd

Anton Bast
1867-1937
En fredfyldt Foraarsdag (d. 28. April) stedtes Anton Bast til Hvile paa Vestre Kirkegaard i Kbhvn.

Skønt det var averteret, at Begravelsen skulde foregaa i Stilhed, og mange sikkert af den Grund holdt sig hjemme, blev det store Kapel næsten fyldt af Mennesker, som vilde lægge deres Vennesind for Dagen.

Efter afdødes Ønske talte Pastor Karl Westlund fra Gøteborg og forrettede ligeledes Jordpaakastelse.

Talen, der formede sig som en Lovsang for Guds Naade mod os Mennesker, greb ved sin Enkelthed og faldt godt i Traad med de Tanker, som Salmerne — afdødes Yndlingssalmer: Den yndigste Rose og Lyse Dage, mørke Nætter — vakte hos os, der gennem Aarene har kendt Anton Bast. Og da Slutningssalmen blev sunget, lagde der sig en mærkelig Fred over det smukke, lyse Kapel, og der var næppe en, som ikke følte, at i det Øjeblik var der ikke langt mellem Himlen og os.

Et Væld af Kranse bragte Hilsen fra nær og fjern, en Hilsen, som trods det, at Begravelsen foregik i Stilhed, alligevel talte sit Sprog. Alle Kirkens Virksomhedsgrene var repræsenteret ved smukke, signerede Baand: Metodistkirken i Danmark, Epworth-Forbundet, Evangelisk Afholdsforbund, Børnehjemmene og Centralmissionen. Ogsaa fra mange Enkeltpersoner var der sendt Kranse.

Efter en Solo af kgl. Operasanger Aage Fønns bar Børn og Børnebørn Kisten til Graven. Vi blottede vore Hoveder for vor gamle Kollega og Medarbejder. Gennem vor Sjæl gik der Tak og Bøn og et dejligt lyst Haab: Vi mødes igen!    C. P.

Kristelig Talsmand, 1937- - -

Note: I august 2009 kontaktede jeg Jan H. Pedersen ved Center for Kirkegårde under Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning for at finde ud af, om Basts gravsted stadig eksisterede. Jan H. Pedersen kunne fortælle, at biskop Bast blev begravet i gravsted nr. 15, række 8, afdeling O. Desværre udløb gravstedet 31. december 1997 og blev ryddet året efter.
/Christian Juhl Mølgaard

Ingen kommentarer:

Send en kommentar