Gå videre til hovedindholdet

En herlig Frugt af Virksomheden

Metodismen i Bjerre Herred - del 4

Af C. Nielsen


I Hornsyld var der et ungt Menneske, en Malersvend ved Navn Christian Thaarup. Han var en gemytlig Kammerat, altid oplagt til Spøg og Kommers. Han var kommet til Byen fra Horsens, men vandt sig snart mange Venner blandt Byens og Egnens Ungdom, ja, blandt de ældre med.

Der var næppe et Gilde, hvor ikke Thaarup var bedt med, for hvor han var, var der Liv og Humør. Og naar der var Bal paa en eller anden Kro eller paa Forlystelsesstedet „Smedskærlund“, var det en Selvfølge, at Thaarup var med.

Iblandt Metodisterne i Hornsyld var der en ung Apotekermedhjælper paa Byens Apotek ved Navn Vigfus Ørum. Han var en noget mørk, ængstelig, stærk pietistisk Natur. Han havde fattet Godhed for den unge gemytlige Malersvend og var bekymret for ham. En Aften, da Thaarup som sædvanlig skulde til Bal, siger Ørum til ham:
„Pas nu paa, Thaarup, Djævelen sidder i hver Krog af Dansesalen!“
Det Ord kunde Thaarup ikke glemme, og atter og atter lød det i hans Indre under Ballet.

Fra den Nat ophørte Chr. Thaarup med at gaa til Bal.

Sagen var, at han saa smaat var begyndt at gaa til Metodisternes Møder hos Niels Simonsen. Til at begynde med var det nærmest for at lave Kommers, men det varede ikke længe, inden han blev grebet af Ordet, og særlig var han interesseret i at høre den unge Pastor Christensen.

En af Niels Simonsens Sønner, der var i Lære hos Thaarups Mester, fik ham med til Møde hos Søren Hansen i Hyrup, og her fik han en ny og alvorlig Paamindelse samtidig med, at han i sit stille Sind lovede Lærlingen at „snakke gammeldansk med ham“ ved Lejlighed, da han mente, at han nødvendigvis maatte have sladret til Præsten om ham — saa levende skildrede Præsten netop hans aandelige Stilling.

Søndagen efter kom han til Møde hos Niels Simonsen. Her talte Christensen, og den Aften blev den afgørende for ham. Dybt rystet gik han hjem paa sit lille Kammer og udkæmpede der i Ensomheden den Kamp, der endte med, at Guds Fred fyldte hans Sjæl.

Det var en stor Skuffelse for Thaarups mange Venner, da de mærkede Forandringen hos ham, og de fleste mente vel, at det skulde snart fortage sig. „Vent nu,“ sagde en, „til der igen bliver Bal paa Smedskærlund, saa skal I se, saa kan han ikke blive borte.“ Men det slog ikke til. Thaarup havde for bestandig taget Afsked med den Slags Glæder. Han havde faaet en større Lykke i Eje, end den Verden kan give!

Det var en virkelig Sejr for Venneflokken, og det var ganske naturligt, at den unge, evnerige Mand inden længe blev Medarbejder i Missionsarbejdet i Kredsen. Han blev Søndagsskolelærer og Klasseleder. I denne sidstnævnte Egenskab blev han stedlig Fører for Venneflokken.

Han skulde sammen med andre Brødre lede de smaa Møder, som de kaldtes, Bønne- og Klassemøderne, og det gjorde han paa en saadan Maade, at inden længe blev den nye Superintendent for Virksomheden i Danmark, Pastor Karl Schous Opmærksomhed henledt paa ham. Her var dog vist et Prædikantemne!

Om hvordan det gik til, at han fik begyndt paa denne Gerning, har han selv (efter Opfordring fra Redaktør, Pastor L. C. Larsen) skildret i „Kr. Talsmand“, Nr. 43, 1898.

Denne interessante Beretning gengives i næste Kapitel.

Historisk Aarsskrift for Metodistkirken i Danmark 1932 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Søster Ane Thomsen

Søster Ane Thomsen 2. marts 1879 - 31. august 1959 Søster Ane Thomsen blev født i Stenum den 2. marts 1879. Hvornår søster Ane begyndte på sygeplejen, ved jeg ikke, men 1909 meldte hun sig til Bethaniaforeningen under forudsætning af, at hun måtte beholde sit arbejde som hjemmesygeplejerske i Løkken og omegn. Efter en sygdomsperiode i 1912 kom hun til Frederikshavn, hvor hun gik i privatpleje, indtil hun i 1921 fik ansættelse på »Fremtidshåb«, et nyt børnehjem sorterende under Centralmissionen. Hjemmesygeplejen var en god forberedelse til arbejdet i et stort hjem med mange børn, og søster Ane har fyldt sin plads som få. Hun elskede sine børn, delte sorger og glæder med dem fra den dag, de kom ind, og så længe hun levede. Søster Ane og hendes børn, svigerbørn og børnebørn havde den glæde, at hun fik lov at opleve sin 80 års dag, og det var en festdag for dem alle. Mere end 40 børn og svigerbørn kom med gaver, sange og blomster og ikke mindst med tak for kærlighed og forbøn ge...

Helsingør Menighed

Helsingør, ejendommen med menighedens kirkesal St. Annagade 77 Af Poul Fredsby, 1980 Jeg er blevet bedt om at fortælle historien om menigheden i Helsingør. Det er en historie om en menighed, hvis begyndelse og levevis var vidt forskellig fra alle vore andre menigheder. Om bedre eller dårligere, men anderledes, helt anderledes. Jeg fik et meget stærkt indtryk af denne forskel, ja, næsten et chok første gang jeg kom til metodistkirken i Helsingør. Jeg kom til Helsingør fra Aarhus for næsten 50 år siden. Jeg havde aldrig været i Helsingør før og kendte ikke eet menneske der. De første måneder gik med at sætte mig ind i mit nye arbejde, men endelig en dag satte jeg mig for at opsøge de metodister, som jeg fra min tid i København vidste skulle findes i Helsingør. Jeg husker, hvordan jeg gik ud af en lang, trist sidegade. Uden butikker og uden nogen trafik. Gaden bestod mest af gamle eenetages huses, og så længst ude kom jeg så til nr. 77 . Det var ganske vist i 2 etager, men ...

En Salme fylder 100 Aar (1947)

Abide with me. — Bliv du hos mig Bliv du hos mig, naar Natten stunder til, og Mørket om mig snart sig sænke vil, naar anden Trøst og Hjælp maa fjerne sig, du store Hjælper, bliv da nær hos mig. Snart kan min korte Livsdag ebbe ud, og midt i alt jeg faar mit Vandringsbud, alt om mig skifter og forandrer sig, o, du, som ej forandres, bliv hos mig. Hver Stund jeg trænger, Herre Gud, til dig, kun du kan lede mig paa Livets Vej, kun for dit Blod vil Satan vige bort, bliv da hos mig, o, Krist, i Natten sort. Naar du er nær, jeg kender ingen Frygt, i Smil og Graad jeg hviler hos dig trygt, Dødens og Gravens Nat jeg ænser ej, naar du, o, Herre, bliver nær hos mig. Naar Øjet brister, vis mig da dig selv, lys mig og led mig over Dødens Elv, Jorden forsvinder, Himlen aabner sig: I Liv og Død, o, Herre, bliv hos mig. H. F. Lyte / Anton Bast Den engelske Salme, »Abide with me«, som findes oversat til Dansk i vor Sangbog, Nr. 287, fyldte i September 100 Aar. Salmen,...