Gå videre til hovedindholdet

Søster Kristine Pedersen

Kristine Pedersen
1885-1962
Kristine Pedersen blev født i Nørre Tranders den 8. maj 1885. Søster Kristine kom tidligt i forbindelse med den daværende menighedskreds, der holdt møder i Højskolehotellets sal i Silkeborg, hvor hun i 1899 blev overhørt af pastor H. Hansen.

Som ganske ung kom søster Kristine nogle år i huset i Jelling Præstegård, og her modnedes tanken om at blive sygeplejerske, og søster Kristine begyndte kort efter sin uddannelse på Århus kommunehospital med supplerende uddannelse på kolonien Filadelfia.

Efter endt uddannelse meldte søster Kristine sig til tjeneste i Betaniaforeningen i 1917, og i 1919 blev hun indviet til gerningen. Hun gjorde tjeneste på sygehjemmet i Rigensgade, og i en ung alder blev hun leder af dette.

Da pastor Chr. Jensen i 1928 lå meget syg, blev hun kaldt til Århus for at bistå ham i arbejdet, og da pastor Jensen sidst på året døde, blev hun leder af hjemmene i Århus — et arbejde, hun bestred, indtil hun i 1952 gik på pension.

Søster Kristine var det naturlige midtpunkt i søstrenes liv, og da hun efter et langt og strengt sygeleje døde den 10. januar i år, føltes det, som et kapitel af Betaniaforeningens historie var skrevet til ende. Hun stod som eksponent for en tid, hvor kaldet og tjenesten var i højsædet på de materielle værdiers bekostning.

Søster Kristine var et meget virksomt menneske, og hun fulgte til det sidste med levende interesse med i alt det nye, som rørte sig i tiden. Til hun blev alvorligt syg, deltog hun i kursusvirksomhed og fulgte forelæsninger på universitetet. Også i menigheden i Århus sluttede hun trofast op om arbejdet og fulgte hele kirkens indsats med en vældig interesse.

Hun havde en glimrende evne til at omgås mennesker af alle typer, og det har været hende til stor hjælp i hendes daglige gerning, hvor berøringsfladen med andre mennesker var meget stor.

Søster Kristine elskede at komme på rejse til fremmede lande i sine ferier, og disse ture til en stor del af Europa gav hende impulser og styrke til årets ofte lange arbejdsdage.

Kristine Pedersen - på sin 50 års dag i 1935
Ved sin død boede søster Kristine på den stue, hvorfra hendes virke gennem de mange år udgik, og fik de sidste måneder en god og kærlig pleje af sine kære medarbejdere.

Under stor deltagelse blev søster Kristine bisat fra kirken i Århus den 15. januar i år, og efter bisættelsen var der et samvær på Betaniahjemmet, hvor mange takkede hende for venskab og veludført gerning.

Vi ærer søster Kristines minde iblandt os.

Henry Minet.

Mindeord bragt i Årbog for Metodistkirken i Danmark 1962

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Søster Ane Thomsen

Søster Ane Thomsen 2. marts 1879 - 31. august 1959 Søster Ane Thomsen blev født i Stenum den 2. marts 1879. Hvornår søster Ane begyndte på sygeplejen, ved jeg ikke, men 1909 meldte hun sig til Bethaniaforeningen under forudsætning af, at hun måtte beholde sit arbejde som hjemmesygeplejerske i Løkken og omegn. Efter en sygdomsperiode i 1912 kom hun til Frederikshavn, hvor hun gik i privatpleje, indtil hun i 1921 fik ansættelse på »Fremtidshåb«, et nyt børnehjem sorterende under Centralmissionen. Hjemmesygeplejen var en god forberedelse til arbejdet i et stort hjem med mange børn, og søster Ane har fyldt sin plads som få. Hun elskede sine børn, delte sorger og glæder med dem fra den dag, de kom ind, og så længe hun levede. Søster Ane og hendes børn, svigerbørn og børnebørn havde den glæde, at hun fik lov at opleve sin 80 års dag, og det var en festdag for dem alle. Mere end 40 børn og svigerbørn kom med gaver, sange og blomster og ikke mindst med tak for kærlighed og forbøn ge...

Anton Bast

Anton Bast fødtes i Løkken den 8. september 1867. Hans forældre var skomager Nicolai Thomsen Bast og hustru Dorthea Marie Kjeldsen. Hjemmet var — som mangfoldige andre dengang — fattigt. Der var 12 børn, og det kneb ofte med udkommet. En journalist skrev engang om Anton Bast: „Allerede som 8 års dreng måtte den lille Anton ud at tjene hos bønderne. Han har selv fortalt mig, at hans første kongelige løn for en hel udslagen sommer var, siger og skriver, 4 (fire) kroner og et par træsko..." Efter sin konfirmation var Anton Bast en tid fisker, senere kom han i manufakturlære. Men meget tidligt stod det ham klart, at han ville læse til præst i Metodistkirken, og det kald kom han ikke udenom. Han blev optaget på kirkens nyoprettede teologiske skole i København, hvorfra han dimitteredes i 1890 og blev ansat ved menigheden i Vejle. Han var da 23 år gammel. Den længste virketid uden for København havde han i Odense, og her oplevede han en virkelig stor tid. Han gjorde sig på mange m...

Officielle Hverv

Superintendent J. J. Christensen - del 8 Af C. Nielsen I Sommeren 1873 blev der paa Initiativ af den nye Superintendent Karl Schou afholdt et Distriktsmøde i Svendborg, hvortil de ordinerede og uordinerede Menighedsforstandere samt en Del Hjælpere i Menighederne — ialt en halv Snes Personer — havde givet Møde. Dette var Begyndelsen til den lange Række Distriktskonferencer, Missionair-Møder, Biskopsmøder, Præstemøder, Aarsmøder, Missionskonferencer, Aarskonferencer, Efteraarsmøder m. m. — Navnene har været forskellige — der har været afholdt siden. I „Historisk Aarsskrift“ 1933 Side 51 har Pastor Mann givet en interessant Skildring af dette første Møde og hvilken Betydning det fik for Virksomheden. Til denne henviser jeg. Forhandlingerne ved disse Møder var ofte ret livlige, men det syntes ikke, som J. J. Christensen har taget synderlig aktiv Del i dem udover at læse den skrevne Indberetning fra den Menighed, han betjente, hvilket var Skik og Brug i adskillige Aar, og Afhandl...